Projekt Dani medijske pismenosti osvojio Grand PRix HUOJ-a

Projekt Dani medijske pismenosti Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku dobio je godišnju nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) – Grand PRix za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti. Nagrada se dodjeljuje za izvrsnost u osmišljavanju i provedbi projekata vezanih uz strateške komunikacije i odnose s javnošću u tvrtkama, vladinim ustanovama, tijelima lokalne uprave i samouprave, udrugama i agencijama za odnose s javnošću.

Agencija za elektroničke medije i UNICEF projekt Dani medijske pismenosti pokrenuli su kao platformu za okupljanje i suradnju raznovrsnih društvenih dionika, za poticanje i organiziranje održivih projekata, kao i za osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti i osnaživanje građana vještinama medijske pismenosti, te kao podršku odgajateljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Iznimno smo zadovoljni što smo dobili ovu respektabilnu nagradu i što su i stručnjaci za odnose s javnošću  prepoznali vrijednost i značaj projekta Dani medijske pismenosti. Nagrada će i nama i našim dragim partnerima iz UNICEF-a biti dodatni poticaj da nastavimo još vrijednije raditi na osnaživanju građana vještinama medijske pismenosti, jedne od najvažnijih vještina za život i rad u 21. stoljeću, kao i na okupljanju širokog kruga društvenih dionika, kazao je zamjenik predsjednika Vijeće za elektroničke medije Robert Tomljenović.

U tijeku su pripreme za Dane medijske pismenosti 2019., koji će se održati od 8. do 12. travnja u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za Dane medijske pismenosti 2019. bit će pripremljeni novi obrazovni materijali te organizirana predavanja, radionice, filmske projekcije i druge aktivnosti za djecu i odrasle.  Više o projektu te o tome kako se možete u njega uključiti pročitajte našem internetskom portalu medijskapismenost.hr.

Tijekom nagrađenih prvih Dana medijske pismenosti (travanj, 2018.) ukupno je organizirano 130 raznovrsnih događanja i aktivnosti u čak 60 gradova diljem Hrvatske, a u njima je sudjelovalo više od 6 i pol tisuća djece iz cijele Hrvatske. Projekt je imao nekoliko segmenata – javna predavanja i radionice, priprema i izrada edukacijskih i informativnih materijala, te radionice za odabrane škole u vodećim medijima. U suradnji sa stručnjacima pripremljena su obrazovni materijali za predavanja o medijskoj pismenosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, koji su s naše internetske stranice medijskapismenost.hr preuzeti više od 15 tisuća puta. Tiskana je i distribuirana prva slikovnica za medijsku pismenost, koja govori o razlici između fikcije i stvarnosti, te knjižica Djeca i mediji sa savjetima za roditelje. U sklopu aktivnosti „Djeca upoznaju medije“ u vodećim su medijskim kućama organizirane radionice na kojima su se učenici iz 90 škola upoznali s načinom funkcioniranja medija i nastankom sadržaja.

Više informacija o projektima medijske pismenosti Agencije za elektroničke medije možete pronaći ovdje kao i na  www.medijskapismenost.hr