SURF AND SOUND 2.0 Najava kampanje suzbijanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije će u okviru projekta „Surf and Sound 2.0“ tijekom ožujka provoditi nacionalnu kampanju osvještavanja javnosti o rodno utemeljenom online nasilju.


U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, kao jednog od dvadesetak partnera okupljenih na projektu AEM-a „Žene i mediji“, u srijedu 6. ožujka 2024. s početkom u 10:30, Radnička 37a, premijerno će biti prikazana dva animirana video spota na temu online uhođenja i online uznemiravanja koje će javnost u nadolazećem periodu moći vidjeti na svima lokalnim i nacionalnim televizijama.


Ovaj će događaj ujedno označiti početak nacionalne kampanje kojoj je cilj ukazati na sveprisutnost različitih oblika rodno utemeljenog online nasilja te potaknuti na proaktivan stav u reagiranju na ovaj društveni problem. Kampanja dodatno obuhvaća i billboard plakate koji će biti postavljeni u 15 gradova diljem Hrvatske.


Ovom će prilikom u prostorijama HUP-a ujedno biti održana multisektorska rasprava „Online nasilje je jednako stvarno kao i offline“ u kojoj će sudjelovati:

• Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
• Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca
• Vedrana Šimundža Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave
• Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, PU Zagrebačka
• Ines Bojić, odvjetnica, vanjska suradnica udruge B.a.B.e.
• Tanja Zaninović, viša stručnjakinja za pravne poslove, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti

Projekt „Surf and Sound 2.0“ financiran je sredstvima Europske unije iz programa Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti, a provodi ga udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije te pridruženim partnerima, Pravosudnom akademijom i Ravnateljstvom policije.