U Barceloni održana dvadeseta plenarna sjednica Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA)

U Barceloni je 22. i 23. studenoga 2018., u organizaciji katalonskog regulatora  Conseil de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), održana dvadeseta plenarna sjednica Mediteranske mreže regulatornih tijela (Mediterranean Network of Regulatory Authorities – MNRA). 

Na početku sjednice Roger Loppacher, predsjednik CAC-a, preuzeo je predsjedanje Mrežom od Oliviera Schramecka, predsjednika francuskog regulatora CSA. Nova potpredsjednica MNRA je Amina Lemrini Elouahabi, čelna osoba marokanskog regulatora – Haute Authorité de la Communication Audiovisuelle.

Teme sjednice bile su revizija Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, zaštita korisnika u novim audiovizualnim medijima u okviru medijske pismenosti, tretman migrantske i izbjegličke krize u audiovizualnim medijima te aktivnosti i rezultati radne skupine o rodu i medijima.

Članovi Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica i Vanja Gavran članovi su radne skupine o radu i medijima koja djeluje u sklopu MNRA koja se ove godine bavi temom medijskog tretmana rodnog nasilja. AEM sudjelovala je u izradi studije o ovoj temi koja je predstavljena u sklopu konferencije.

Vanja Gavran održao je prezentaciju o hrvatskoj nacionalnoj kampanji Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima i istraživanju provedenom na tu temu tijekom 2016. Spomenuta nacionalna kampanja realizirana je u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i uredom za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom  Središnjeg državnog ureda za šport. Kampanja, čiji je slogan „Sto posto strasti za sto posto ponosa“ uključuje dva TV i dva radio spota te Facebook stranicu.

Lana Roje-Miličević, članica tima za medijsku pismenost AEM-a, predstavila je aktivnosti hrvatskog regulatora na ovom području, istaknuvši projekte poput spotova „Birajmo što gledamo“, web stranice www.medijskapismenost.hr te Dana medijske pismenosti.

Mediteranska mreža regulatornih tijela osnovana je u studenom 1997. s ciljem kreiranja okvira za diskusiju, redovitu razmjenu informacija i istraživanje pitanja vezanih uz audiovizualnu regulaciju te danas broji 26 članica iz 22 zemlje mediteranskog bazena.