Održana 10. plenarna sjednica Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA)

Predsjednik Vijeća AEM-a Josip Popovac i član Vijeća Vanja Gavran sudjelovali su na desetom sastanku ERGA-e (Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge) održanom 6. studenog 2018. u Bruxellesu.

Sastanku su, uz predstavnike regulatora zemalja članica EU, nazočili predstavnici Europske komisije koji su prisutne izvijestili o prihvaćanju revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama od strane Europske komisije i procesu transpozicije Direktive u nacionalno zakonodavstvo pojedinih zemalja, uz naglasak na ulozi ERGA-e u budućnosti i nezavisnosti regulatora, sukladno odredbama nove Direktive.

Na plenarnoj sjednici usvojen je program rada ERGA-e za 2019. kao i rezultati rada podskupina ERGA-e za ovu godinu. Plan rada predviđa četiri radne podskupine koje će se baviti medijskim pluralizmom, budućom ulogom ERGA-e, implementacijom revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama te rodnom raznolikošću.

U sklopu plenarne sjednice održana je prezentacija na temu Žene i oglašavanje na kojoj su sudjelovali stručnjaci hrvatskog, španjolskog, belgijskog i francuskog regulatora te predstavnici dvije velike regulatorne mreže – EPRA i MNRA te Ella Smillie iz britanske agencije za standarde i kodeks oglašavanja.

Vanja Gavran, član Vijeća za elektroničke medije prezentirao je hrvatsku Nacionalnu kampanju Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima i istraživanje provedeno na tu temu tijekom 2016.

Spomenuta nacionalna kampanja realizirana je u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i uredom za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom  Središnjeg državnog ureda za šport. Kampanja, čiji je slogan „Sto posto strasti za sto posto ponosa“ uključuje dva TV i dva radio spota te Facebook stranicu. Upravo je u tijeku drugi dio kampanje, u koju su se uključili istaknuti sportaši i sportašice kao ambasadori projekta- bivša košarkašica i srebrna olimpijka Danira Bilić, izbornica hrvatske ženske košarkaške reprezentacije Anđa Jelavić te braća Sinković, zlatni olimpijci u veslanju. Daljnje aktivnosti u sklopu projekta su pokretanje web stranice www.zeneimediji.hr te izrada preporuka nakladnicima (u vidu samoregulacijskog akta) o tome na koji način pratiti ženski sport.