Na Svjetski dan radija održan prvi Hrvatski radijski forum

U organizaciji HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja i Media servisa global, na Svjetski dan radija, 13. veljače, održan je 1. Hrvatski radijski forum u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Uzvanicima, među kojima su bili i članovi Vijeća za elektroničke medije, pozdravnim su se riječima obratili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednik HUP-a Davor Majetić i predsjednica HUP-Koordinacije komercijalnih radio postaja, direktorica i glavna urednica Media servis globala Silvija Londero.

Predstavljena je Deklaracija o medijskom pluralizmu i toleranciji, bilo je riječi o regulativi i europskom iskustvu, a predstavljene su i izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima.

U svom je govoru predsjednik Vijeća i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Damir Hajduk upozorio na zastarjeli hrvatski medijski zakonski okvir, pogotovo u sferi globalizacije medija: „Danas veliki globalni igrači ulaze na mala tržišta koja su jezično ograničena i tako ograničavaju medijski pluralizam. Mi smo malo tržište ugroženo od velikih igrača i moramo razmišljati ne što je bilo, nego što nas čeka i kako se prema tome postaviti“.

Veliku je pažnju javnosti izazvao govor ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja je, između ostalog, najavila upućivanje izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim medijima u Vladinu proceduru, dok bi radna  skupina s izradom novog zakona trebala početi za sva do tri tjedna. Istaknula je i veliku važnost Fonda za poticanje pluralizma medija te pohvalila ulogu i dosadašnji veliki angažman Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije u provođenju dosadašnjih zakonskih odredbi.

U sklopu 1. Hrvatskog radijskog foruma dodijeljena su i priznanja, posebna priznanja te medaljoni Nikola Tesla za doprinos identitetu, pluralizmu i razvoju hrvatske radijske industrije. Priznanje je dodijeljeno svim institucijama koje su zaslužne za razvoj hrvatske radijske industrije od osamostaljenja pa sve do danas. U ime Vijeća za elektroničke medije priznanje i medaljon Nikola Tesla primio je predsjednik Vijeća Damir Hajduk.