48. Godišnja konferencija Međunarodnog instituta za komunikacije: trendovi u konvergentnim digitalnim ekosustavima koji nadilaze granice i sektore

U Bruxellesu je 11. i 12. listopada 2017. održana 48. Godišnja konferencija Međunarodnog instituta za komunikacije, namijenjena čelnim ljudima regulatora, globalnih i paneuropskih medijskih i telekomunikacijskih tvrtki te znanstvenicima i stručnjacima s ovog područja iz cijelog svijeta.

Skup je okupio više od 250 sudionika iz sektora medija, tehnologije i telekomunikacija, a glavne teme bile su: Dinamika tržišnog natjecanja: dominacija, disrupcija i fair-play, Pružatelji sadržaja/dinamika distributera: u kojem se smjeru njiše njihalo?, Ekonomija, zaštita i privatnost podataka, Mega trendovi u regulaciji i politikama: uspoređivanje promjena u globalnom kretanju, Nadzor interneta u eri lažnih vijesti te Uloge, ciljevi i prioriteti za regulatore u naprednim ekonomijama i onima u razvitku.

Osim plenarnih panela na kojima se raspravljalo o  glavnim temama, održan je i niz radionica fokusiranih na specijalizirane i trenutno najaktualnije svjetske teme u ovoj domeni, poput: 5G-razbijanje mita i što je stvarno potrebno za podršku njegovog razvoja, Umjetna inteligencija i machine learning-njihovo značenje za mreže, regulaciju i politike, Cyber sigurnost i pitanje pravog pristupa na lokalnoj i međunarodnoj razini, Američka aukcija televizijskih frekvencija – naučene lekcije, Inovacije i tehnologije povezivosti – prihvaćanje heterogenosti te tema posvećena zaštiti sadržaja, provedbi zakona i piratstvu.

Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i potpredsjednik ERGA-e, Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge, bio je jedini predstavnik ovog sektora iz Hrvatske te je sudjelovao u plenarnom panelu koji se, u sklopu glavne teme posvećene pružateljima sadržaja i dinamici distributera, bavio odgovorima na pitanja: što želimo zaštititi i zašto? Što je prikladno a što neprikladno u svjetlu regulacije platformi u kolaborativnoj ekonomiji u mijeni? Kako pojava ekonomije koja stoji iza aplikacija utječe na legislativne postupke i regulatorne modele?

U panelu, koji je modelirao Richard Hooper, predsjednik Broadband Stakeholder Group iz Velike Britanije, sudjelovali su, uz Damira Hajduka, stručnjaci i predstavnici sektora i industrije poput Premier League, Sky, King, the European Tech Alliance.

Više informacija o konferenciji možete pronaći ovdje.