Priopćenje Vijeća za elektroničke medije vezano uz slučaj obiteljskog nasilja na Pagu

Vijeće za elektroničke medije ističe važnost zaštite maloljetnika u elektroničkim medijima, poziva nakladnike da uklone sporni sadržaj te najavljuje edukaciju medija o načinu izvještavanja kada su u pitanju maloljetnici  

Vijeće za elektroničke medije na sjednici održanoj 11. travnja 2019. donijelo je Odluku o izricanju opomene nakladnicima koji su u razdoblju od 28. veljače do 3. ožujka 2019. prilikom izvještavanja o slučaju obiteljskog nasilja na Pagu objavili pojedinosti iz obiteljskih odnosa i privatnog života djece koje bi mogle dovesti do prepoznavanja maloljetnika i/ili ugrožavanja njihove dobrobiti.

Opomena je izrečena sljedećim nakladnicima: RTL Hrvatska d.o.o. (kanal RTL Televizija – RTL Vijesti, RTL Danas i RTL Direkt), Hrvatska radiotelevizija (kanal HTV1), NOVA TV d.d. (kanal Nova TV – Dnevnik Nove TV i Vijesti u 17), 24sata d.o.o. (24sata.hr), Indeks promocija d.o.o. (indeks.hr), Antenna d.o.o. (antenazadar.hr), Večernji list d.o.o. (Vecernji.hr), TV NOVA d.o.o. (kanal TV Nova – Dnevnik u 18 N1 televizije) i VTV d.o.o. (kanal Plava Vinkovačka).

Prema čl. 12. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima (NN broj 153/2009, 84/2011, 94/2013, 136/2013; dalje ZEM) nije dopušteno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet djeteta do 18 godine života uključenog u slučajeve bilo kojeg oblika nasilja, bez obzira je li svjedok, žrtva ili počinitelj ili je dijete pokušalo ili izvršilo samoubojstvo, a niti iznositi pojedinosti iz djetetovih obiteljskih odnosa i privatnog života.

Dalje, prema čl. 3. st. 2. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima (NN broj 28/2015) osobni podaci maloljetnika te pojedinosti iz obiteljskih odnosa i njegova privatnog života ne smiju se objavljivati u slučajevima u kojima bi objavljivanje ovih informacija dovelo do ugrožavanja dobrobiti maloljetnika.

Vijeće za elektroničke medije smatra nespornim da medijska prezentacija djece žrtava nasilja nedvojbeno dovodi do njihove sekundarne viktimizacije. Stoga je sprečavanje otkrivanja njihovog identiteta u takvim slučajevima cilj i svrha gore citiranih zakonskih odredbi a ujedno i prvorazredni javni interes.

Vijeće je iz ukupnih okolnosti izvještavanja nakladnika u konkretnom slučaju utvrdilo da se djeca u medijskim prilozima mogu prepoznati te da su time prekršeni čl. 12. st. 3. ZEM-a i čl. 3. Pravilnika o zaštiti maloljetnika, a očitovanje nakladnika ocijenilo pretežito usmjerenim na izbjegavanje odgovornosti, a ne na utvrđivanje pravog stanja stvari u konkretnom slučaju.

Nadalje, Vijeće upozorava i poziva nakladnike da u slučaju medijskih priloga iz izreke ove Odluke iste ukloni i učini nedostupnima sa servisa koje ima pod nadzorom (npr. usluge na zahtjev, OTT usluge, elektroničke publikacije, usluge koje pruža putem interneta i drugo).

Zaključno, Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o organiziranju radionica za nakladnike o načinu izvještavanja kada su u pitanju maloljetne osobe, s ciljem zaštite njihovih prava.