Predstavljeno istraživanje Analiza društvenog utjecaja Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija

Danas je u Novinarskom domu predstavljeno istraživanje Analiza društvenog utjecaja Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija. Glavni cilj istraživanja je ocjena programa –emisija- sufinanciranih od strane Fonda za elektroničke medije (radijski i televizijski mediji, elektroničke publikacije) te njihov utjecaj na publiku, informiranost i kulturu na lokalnoj i regionalnoj razini. Rezultati istraživanja odnose se na razdoblje 2013.-2015. i baziraju se na analizi sekundarnih podataka o nakladnicima medijskog sadržaja, podataka o gledanosti i slušanosti, dokumentaciji Fonda te pregleda zakonskog okvira.

Sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija, koji u Hrvatskoj djeluje od 2004., ostvaruju se četiri važna društvena cilja: informiranje o lokalnim zbivanjima, pomicanje tematskih granica u lokalnim medijima, prezentacija društvenih aktivnosti te održavanje novinarske profesije u lokalnoj sredini. Financijska stabilnost jedan je od preduvjeta neovisnog novinarstva, te Fond u ovom smislu ima važnu ulogu. Uz navedeno, Fond poseban učinak ostvaruje na području očuvanja novinarske struke u manjim mjestima, s obzirom na to da potiče dodatno zapošljavanje novinara. Lokalni mediji, usprkos rastućem trendu informiranja stanovništva putem društvenih mreža i internet portala, ostaju značajan izvor lokalno relevantnih informacija, što je posebno izraženo u manjim mjestima i u dijelu kontinentalne Hrvatske. Vidljiv je važan utjecaj lokalnih neprofitnih portala koji funkcioniraju kao lokalne platforme koje okupljaju intelektualnu javnost i aktiviste, koji kroz kolumne i priloge obrađuju lokalna društvena zbivanja iz drugačije perspektive, unatoč činjenici da su lokalni komercijalni portali često čitaniji od neprofitnih. A̶n̶a̶l̶i̶z̶a̶ ̶p̶o̶t̶v̶r̶đ̶u̶j̶e̶ ̶u̶z̶r̶o̶č̶n̶o̶-̶p̶o̶s̶l̶j̶e̶d̶i̶č̶n̶u̶ ̶p̶o̶v̶e̶z̶a̶n̶o̶s̶t̶ ̶k̶o̶n̶z̶u̶m̶a̶c̶i̶j̶e̶ ̶l̶o̶k̶a̶l̶n̶i̶h̶ ̶m̶e̶d̶i̶j̶a̶ ̶i̶ ̶u̶k̶l̶j̶u̶č̶e̶n̶o̶s̶t̶i̶ ̶u̶ ̶l̶o̶k̶a̶l̶n̶u̶ ̶z̶a̶j̶e̶d̶n̶i̶c̶u̶ ̶–̶ ̶v̶e̶ć̶a̶ ̶k̶o̶n̶z̶u̶m̶a̶c̶i̶j̶a̶ ̶l̶o̶k̶a̶l̶n̶i̶h̶ ̶m̶e̶d̶i̶j̶a̶ ̶r̶e̶z̶u̶l̶t̶i̶r̶a̶ ̶v̶e̶ć̶i̶m̶ ̶i̶n̶t̶e̶n̶z̶i̶t̶e̶t̶o̶m̶ ̶u̶k̶l̶j̶u̶č̶e̶n̶o̶s̶t̶i̶ ̶u̶ ̶l̶o̶k̶a̶l̶n̶u̶ ̶z̶a̶j̶e̶d̶n̶i̶c̶u̶.̶ Provedene analize sugeriraju da postoji određena povezanost između intenziteta konzumacije lokalnih radio stanica, regionalnih Internet portala i broja konzumiranih potpomognutih sadržaja s intenzitetom lokalnog angažmana.

Neka od otvorenih pitanja za budućnost su uključivanje komercijalnih lokalnih internet portala (elektroničkih publikacija) u svojstvo korisnika Fonda te revizija pristupa obrade manje konzumiranih tema i dodatne analize, s obzirom na obrnutu proporcionalnost tema koje se sufinanciraju od onih koje se konzumiraju.

Prezentaciju možete pronaći ovdje.
Analiza društvenog utjecaja Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija 2013-2015

*NAPOMENA:

Dana 23. listopada 2018. ova rečenica priopćenja za medije je dijelom promijenjena na način da više ne uključuje napomenu o “uzročno-posljedičnoj povezanosti” jer takva interpretacija ne slijedi iz same Analize društvenog utjecaja Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija 2013-2015.