Logo Logo

Međunarodnom konferencijom o upravljanju digitalnim platformama, u organizaciji Agencije za elektroničke medije uz podršku UNESCO-a, obilježen je Svjetski je dan borbe protiv govora mržnje te je službeno pokrenut Globalni forum regulatornih mreža. Cilj je ujediniti regionalna regulatorna tijela iz cijelog svijeta u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje na internetu.

Na trodnevnoj konferenciji, održanoj u Dubrovniku od 17. do 19. lipnja 2024., okupili su se sudionici iz 124 zemlje, uključujući predstavnike 87 nacionalnih i regionalnih mreža regulatora, uz predstavnike digitalnih platformi, vlada i civilnog društva.

Konferenciju je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Prigodom svečanog otvorenja konferencije okupljenima su se obratili i glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay, njezin zamjenik za područje komunikacije i informiranja Tawfik Jelassi, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

U svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako je prije dvije godine prvi put obilježen UN-ov Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, važan za podizanje svijesti o rizicima koje govor mržnje predstavlja za ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava. „Premda se razvojem nove tehnologije ostvario niz pozitivnih doprinosa, one su nažalost istodobno omogućile i širenje dezinformacija i manipuliranje informacijama u dosad neviđenim razmjerima i nevjerojatnom brzinom, stoga je borba protiv dezinformacija i manipuliranja informacijama jedno od gorućih pitanja za Europsku uniju i njezine države članice, kao i na globalnoj razini“, upozorila je ministrica.

Naglasila je kako su temelj za funkcioniranje demokratskog društva upravo slobodni, neovisni i pluralistički mediji utemeljeni na osiguravanju slobode informiranja i izražavanja te kako je važno osigurati zaštitu i sigurnost novinara i drugih djelatnika u medijima, uredničku i novinarsku neovisnost i profesionalizam u izvještavanju.

Ministrica je istaknula kako Nacionalna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine doprinosi digitalnoj transformaciji kroz poticanje medijske pismenosti, obrazovanja i stjecanja vještina za digitalno okruženje, a u skladu je i s ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030. „Unaprjeđenjem statusa novinarske profesije, medijskog sustava i poticanja pluralizma te time i jačanja povjerenja i uloge medija u društvu potrebno je poticati kvalitetno, neovisno i profesionalno novinarstvo i inovativnost, dostupnosti te raznovrsnost sadržaja od javnog interesa, posebice u lokalnim i regionalnim medijima, kao i samoregulaciju i koregulaciju u medijskom sektoru“, dodala je ministrica.

Podsjetila je kako je Ministarstvo kulture i medija osiguralo dodatna europska sredstva koja će se koristiti za razvoj medijske pismenosti i medijskog obrazovanja. Osvrnula se i na Europski akt o slobodi medija istaknuvši kako je u značajnoj mjeri ojačao ulogu regulatora te se nije ograničio samo na elektroničke već je proširio ovlasti i na sve druge medije, bez obzira na oblik pristupa korisnicima.

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac ocijenio je da je govor mržnje ”zlo i zločin sam po sebi, bez obzira izazvao ili ne još strašnije posljedice” te je pozvao na suprotstavljanje rastućem antisemitizmu, antiislamizmu, rasizmu, ksenofobiji i mizoginiji.

„Svjesni naše odgovornosti i složenosti života u digitalnom dobu, okupili smo se sa željom da se ujedinimo i da na globalnu prijetnju ponudimo globalni odgovor. Predani vrijednostima civiliziranog svijeta i demokratskim dostignućima izraženim u smjernicama za upravljanje digitalnim platformama UNESCO-a ustanovljavamo globalnu regulatornu mrežu”, kazao je Popovac.

„Za globalne platforme potrebni su nam globalni odgovori. Globalna mreža regulatora koju smo osnovali, čiji je domaćin UNESCO i koja već ima potporu sudionika iz 124 zemlje, omogućit će nam da se s glavnim izazovima proizašlim iz digitalnih tehnologija suočimo na potrebnoj razini. To zajedničko djelovanje vodit će se jednim načelom, a to je zaštita slobode izražavanja i ljudskih prava,” izjavila je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

U svom se obraćanju Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, osvrnuo na Godinu UNESCO-a, kojom se obilježava 45 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15 godina od upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i prošlogodišnji upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike. „Ovaj jubilej podsjeća nas na našu obvezu čuvara kulturnog i povijesnog blaga koje naš grad čini jedinstvenim, a istodobno prihvaćamo napredak i mogućnosti koje donose digitalne platforme i tehnologije“, kazao je gradonačelnik Franković.

Uspostava te Mreže izravan je odgovor na prve Smjernice za upravljanje digitalnim platformama na svijetu, koje je UNESCO objavio u studenome 2023. i kojima se vladama, regulatornim tijelima, digitalnim platformama i građanima pruža plan djelovanja za utvrđivanje i provedbu uravnoteženih i djelotvornih mjera. Tijekom 2023. nekoliko je velikih regionalnih i globalnih regulatora pozvalo na razvoj usklađenih pristupa regulaciji na svjetskoj razini u skladu s ciljevima UNESCO-a kako bi se zaštitili sloboda izražavanja i pristup informacijama u kontekstu upravljanja digitalnim platformama.

Obvezali su se da će surađivati na provedbi Smjernica UNESCO-a zajedničkim financiranjem Globalnog foruma regulatora čiji će domaćin biti UNESCO i koji će se redovito sastajati zajedno s predstavnicima civilnog društva radi koordinacije nastojanja usmjerenih na bolje upravljanje digitalnim platformama.

Sastanak u Dubrovniku obuhvaćao je panel rasprave i popratne događaje na temu borbe protiv dezinformacija i govora mržnje, zaštite ljudskih prava, razvoja vještina medijske pismenosti i tehničkih izazova povezanih s regulacijom te je označio ključni prvi korak kojim će se regulatorima omogućiti razmjena iskustava i planiranje provedbe Smjernica UNESCO-a u vlastitim područjima nadležnosti.