Dani elektroničkih medija: O novostima u raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Poslovanje većine radijskih i televizijskih nakladnika u mnogome ovisi o sredstvima koje ostvaruju na natječajima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u Republici Hrvatskoj. Stoga i ne čudi što je panel rasprava i radionica Fonda na kraju 11. Dana elektroničkih medija izazvala iznimno veliki interes predstavnika radijskih, televizijskih i internetskih nakladnika u Hrvatskoj.

Davor Marić, član Vijeća za elektroničke medije, te Miro Križan i Tomislav Pupačić iz Agencije za elektroničke medije predstavili su najvažnije novine u pripremi natječaja Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2019. i 2020., te prisutne upozorili na najvažnije dokumente prilikom pravdanja sredstava dobivenih za 2017. i 2018. godinu.

U dogovoru s predstavnicima HURIN-a i NUT-a zaključeno je kako će novi natječaj za potpore male vrijednosti biti objavljen oko 20. prosinca ove godine, a početkom siječnja 2019. biti će objavljen i natječaj za potpore velike vrijednosti. Nakladnici su izrazili zadovoljstvo takvom odlukom, a iz Vijeća i Agencije za elektroničke medije stiglo je obećanje kako će cjelokupni postupak provedbe natječaja i evaluacije pristiglih zahtjeva biti obavljen učinkovito i u maksimalno kratkim rokovima. To znači da bi nakladnicima sredstva iz novog proračuna za 2019. i 2020. godinu mogla biti dostupna već u ožujku ili travnju sljedeće godine.

Da podsjetimo, prema zakonskoj obvezi, tri posto ukupnog prihoda od radio-televizijske pristojbe izdvaja se u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u Hrvatskoj koji financira određene programske sadržaje radijskih, televizijskih i internetskih nakladnika.

Nakon panel rasprave održana je i radionica na kojoj su predstavnici nakladnika dobili detaljne upute o tome kako najučinkovitije i najbrže popuniti opsežnu natječajnu dokumentaciju.

Prezentacije
Fond 2019 Miro Križan
O fondu na 11. DEM Davor Marić
Prezentacija prijave na natječaj Fonda – Josip Marušić
Pravdanje Fondova u 2019 Tomislav Pupačić