U ponedjeljak, 19. lipnja predstavljanje Zbornika izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022.

U ponedjeljak, 19. lipnja 2023. bit će predstavljen Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022. u organizaciji Agencije za elektroničke medije.

Riječ je o radovima nastalima u sklopu trećeg ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću. Početni iznos bespovratnih sredstava od milijun kuna prošle je, 2022. godine, značajno povećan na milijun i petsto tisuća kuna.

Predstavljanje će biti održano u dvorani Panorama hotela Westin u Zagrebu u 11 sati.

Zbornik će u panel diskusiji predstaviti članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenica, doc. dr. sc. Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova.

Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa RH prema njenim građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.

Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih projekata, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine ugledne novinarke/novinari Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Mato Pejić i Gordana Škaljac Narančić.

Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2022. bilo je prijavljeno ukupno 160 novinarskih projekata, od čega je 157 prijava bilo pravovaljano. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a u konačnici je ostvareno 107 novinarskih projekata s ukupno 687 objavljenih članaka.

Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2023. iznosom bespovratnih sredstava od dvjesto tisuća eura. Predviđena su sredstva za nastavak projekta u 2024. godini.
Skup će moderirati novinarka i urednica Diana Tikvić.