Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac sudjelovao na međunarodnoj konferenciji povodom svjetskog dana izbora

Povodom svjetskog dana izbora, a uoči izbora za Europski parlament u svibnju, u Zagrebu je održana međunarodna konferencija na temu „Prijetnje demokraciji na internetu – izbori za Europski parlament 2019.“ u organizaciji Gonga.

Na konferenciji je sudjelovao Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, govoreći o ulozi i zadaćama Agencije za elektroničke medije uz temu govora mržnje i lažnih vijesti u elektroničkim medijima te odgovarajući na brojna pitanja i komentare sudionika konferencije.

Konferencija je okupila relevantne stručnjake, predstavnike institucija i izvršne vlasti, kao i civilnog društva poput Agencije za zaštitu osobnih podataka, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Faktografa te Gonga. Sudionike konferencije pozdravili su Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj. Elisabeth Carolan, irska stručnjakinja iz Inicijative za transparentan referendum govorila je o transparentnosti financiranja političkih kampanja na društvenim mrežama.

Sudionici panela raspravljali su, uz govor mržnje i lažne vijesti u kampanjama, o transparentnosti političkih kampanja na društvenim mrežama, prijetnjama kibernetičkoj sigurnosti i zaštiti osobnih podataka, razmjenjujući znanja i iskustva o ključnim temama vezanima uz predstojeće izbore za Europski parlament 2019.