Objavljen priručnik „Novinarstvo u javnom interesu-Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija“

Agencija za elektroničke medije, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, svake godine orga­nizira edukacije za nakladnike o  temama koje oni mogu prijaviti na Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti.

Ciklus edukacija na temu Novinarstvo u javnom interesu održan je u organizaciji stručnog tima Panda komunikacija u suradnji s renomiranim vanjskim stručnjacima Vesnom Alaburić, Sanjom Sarnavkom, Paolom Bogović, Svjetlanom Knežević, Jelenom Tešijom, Silvijom Šeparović i Stipom Alfierom. Na dvodnevnim radionicama u Splitu, Osijeku i Rijeci, te u dva ciklusa dvodnevnih radionica u Zagrebu sudjelovalo je 99 novinara i urednika iz 62 medija.

Nizom međunarodnih pravnih dokumenata, hrvatskim Ustavom i zakonima građanima se jamči sloboda traženja, primanja i širenja informacija, odnosno pravo na pristup informacijama. Prema Zakonu o medijima, javno informiranje jest ono informiranje koje se ostvaruje posredstvom medija. Stoga je najbolji jamac ostvarivanja prava građana na javno informiranje poboljšanje kvalitete novinarstva te, posebno, novinarstva u javnom interesu. Stoga je Agencija za elektroničke medije raspisala projekt edukacije nakladnika na temu ostvarivanja prava građana na javno informiranje. Uz to, cilj je novinare i urednike dodatno educirati o njihovim obvezama i pravima pri izvještavanju u javnom interesu.

Na radionicama je posebna pažnja bila posvećena aspektima novinarskog rada koji značajno utječu na zadanu temu, poput relevantnih zakona i javnih politika, suzbijanja diskriminacije i govora mržnje u medijima, mapiranja relevantnih tema i aktera te pisanja sinopsisa informativnih emisija.

Iz tih radionica proizašao je ovaj priručnik, koji sadrži analizu dobrih i loših televizijskih i radijskih praksi s preporukama, sinopsise televizijskih i radijskih emisija te praktične savjete za izvještavanje u javnom interesu. 

Priručnik možete preuzeti ovdje.