Dani elektroničkih medija: Zaštita autorskih prava velik teret lokalnih nakladnika

Panel raspravom o autorskim i srodnim pravima u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini završen je prvi radni dan na 11. Danima elektroničkih medija koji se održavaju Svetom Martinu na Muri uz prisustvo oko 300 djelatnika radijskih, televizijskih i internetskih medija u Hrvatskoj, te gostiju iz Makedonije i Srbije.

Zanimljivu i na trenutke iskričavu raspravu o jednom od najvažnijih pitanja koja znatno financijski opterećuju hrvatske radijske i televizijske nakladnike moderirala je dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta uz Zagrebu. Uz nju, panelisti su bili Mislav Maroević iz HURiN-a, Mario Vukoja iz ZAMP-a, Tajana Tomić iz Zavoda za intelektualno vlasništvo, Branko Komljenović, ZAPRAF te odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak.

Pokušalo se odgovoriti na pitanje hoće li „copyright“ reforma ugušiti stvaralaštvo. Dinamičan panel obilovao je čvrstim argumentima koje su suprotstavili predstavnici kreativne industrije i regulatori. Zaključeno je da nije moguće sve okolnosti predvidjeti propisom. Na zadovoljstvo sudionika panelisti su objavili da su uspješno završeni pregovori između HURIN-a i ZAMP-a te je postignut dogovor koji, između ostalog, definira mogućnost obračuna minimalnih naknada, uvodi nove popuste, povoljnije uvjete za korisnike Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija i drugo.

Na trenutke je zaiskrilo zbog „začaranog kruga“ između nositelja nakladničkih prava, ZAMP-a, i predstavnika radija koji ističu da kreiraju programske sadržaje i nisu puka reprodukcija nečije glazbe. Niti EU regulativa nije pokazala bolju praksu, jer se u pravorijeku pojedinih slučajeva različito tumače uvjeti korištenja pa se tako ne naplaćuje naknada za slušanje glazbe u zubnim ordinacijama, a naplaćuje slušanje u hotelskim sobama.

Obzirom da autori jednako trebaju distributere kao promotore kao što mediji trebaju autore i obzirom da svi obogaćuju kulturno kreativne sadržaje, ostaje nada da će vijeće stručnjaka s područja autorskih prava (koje imenuje ministar) ne samo definirati važeće propise, već unijeti dobru praksu kako bi svi interesi – malih i velikih – bili jednako i ravnopravno zastupljeni u primjeni propisa, odnosno da će biti značajna podrška u procesu utvrđivanju umjerene – optimalne cijene.