Održana konferencija Govor mržnje u medijima – uloga regulatornih tijela i pravosuđa u organizaciji Vijeća Europe i AEM

Vijeće Europe u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije održalo je u Zagrebu  6. i 7. studenog međunarodnu konferenciju Govor mržnje u medijima – uloga regulatornih tijela i pravosuđa.

Govor mržnje pogađa etničke, religijske i seksualne manjine, imigrante i druge skupine te je riječ o kontinuiranom i raširenom fenomenu koji je zahvatio sve europske zemlje, borba protiv govora mržnje je kompleksan i višedimenzionalan proces koji zahtijeva koordinaciju različitih dionika, poput političara, zakonodavaca, sudaca i tužitelja, uz poseban naglasak na ulozi medija i nacionalnih regulatornih tijela u promicanju demokracije, tolerancije i raznolikosti, glavni su zaključci konferencije. Naglašena je i važnost medijske pismenosti u razvoju kritičkog mišljenja.

Konferenciju je otvorila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknuvši da govor mržnje ima negativan učinak na cijelo društvo. „Borba protiv govora mržnje postavlja nove izazove, naročito u digitalnom okruženju. Zadaća svih nas u tome je donijeti zakonodavni okviri koji će se primjenjivati u medijima“, naglasila je ministrica kulture. Ukazala je i na potrebu edukacije i medijskog opismenjavanja te poticanja građana da kritički analiziraju vijesti i informacije.

Na konferenciji su sudjelovali istaknuti europski pravni i medijski stručnjaci, eksperti za medijsku pismenost, suci, tužitelji, predstavnici brojnih europskih regulatornih i samoregulatornih tijela i civilnih organizacija, kao i Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava.