Povjerenica Europske komisije Mariya Gabriel na plenarnom sastanku Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) u Zagrebu

Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), kojom predsjeda  Agencija za elektroničke medije, održala je u Zagrebu svoje redovito proljetno zasjedanje, na kojem je  sudjelovalo osamdesetak predstavnika regulatornih tijela iz cijele Europe, te Europske komisije.

Poseban značaj sastanku dao je posjet povjerenice Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariye Gabriel koja se u svom govoru osvrnula na trenutno najaktualnije teme iz ovog područja – novu Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama, ulogu žena u medijima i društvu te lažne vijesti odnosno borbu protiv širenja dezinformacija na internetu. Govoreći o ulozi žena u medijima i društvu općenito, povjerenica je istaknula promociju ravnopravnosti spolova  kao jednu od najvažnijih aktivnosti i zadaća Europske komisije te ujedno jedan od glavnih pokretača ekonomije, ističući važnost jačanja zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama svih grana gospodarstva.

Na plenarnom zasjedanju ERGA-e predstavljen je i izvještaj  neovisne stručne skupine za lažne vijesti (High Level Expert Group on fake news and online disinformation) koju je osnovala Europska komisija, kao i rezultati  javnog savjetovanja na ovu temu, te Eurobarometrovo istraživanje o povjerenju u medije i lažnim vijestima u državama EU-a. Stručna skupina predlaže da se umjesto lažne vijesti, koristi termin dezinformacije, koje definira kao sve oblike netočnih, lažnih ili obmanjujućih informacija koje su stvorene i plasirane s namjerom da se nekome nanese šteta ili da se osigura dobit.
Transparentnost vijesti i odgovornost onih koji ih objavljuju, raznolikost informacija, njihova vjerodostojnost i uključenost svih na koje se odnosi četiri su ključna načela za sigurno korištenje medija i medijski pluralizam, istaknula je Gabriel.

Damir Hajduk, ravnatelj AEM-a i predsjednik ERGA-e: U očekivanju izmjena Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama i pripremama europskih regulatora za izazove regulacije novih igrača u izrazito dinamičnom ekosustavu elektroničkih medija, gdje se uz stare neprijatelje poput govora mržnje, sada pojavljuju i neki novi, poput lažnih vijesti i neovlaštene uporabe privatnih podataka, razmjena iskustava i najbolje prakse unutar ekspertnih skupina poput ERGA-e ima veliku važnost za manje članice, a pogotovo za Hrvatsku koja baš sada priprema izmjene Zakona o elektroničkim medijima. Osobita nam je čast da je u Zagrebu prvi puta na sastanku šefova EU regulatora prisustvovala i jedna povjerenica, gospođa Mariya Gabriel, koja je između ostalog, prepoznala i važnost regulatora elektroničkih medija u podizanju svijesti oko ravnopravnosti spolova.

U sklopu  plenarnog sastanka ERGA-e održana je i radionica na temu lažnih vijesti i online dezinformacija, na kojoj su, uz uvodno predavanje profesora Orestea Pollicina s milanskog sveučilišta Bocconi, sudjelovali predstavnici engleskog, talijanskog, slovačkog i švedskog regulatora, uz diskusiju i razmjenu iskustava ostalih europskih regulativnih tijela.

ERGA, koju čine predstavnici nacionalnih neovisnih regulativnih tijela na području audiovizualnih medijskih usluga zemalja članica EU-a, osnovana je 2014. godine odlukom Europske komisije. Zadaci ove ekspertne skupine su savjetovanje i asistencija Europskoj komisiji pri dosljednoj primjeni Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama kao i drugi zadaci iz ovog područja, podrška suradnji regulativnih tijela unutar EU-a te razmjena iskustva i dobre prakse. Ove godine  ERGA-om predsjeda Damir Hajduk, ravnatelj AEM-a.

Usporedo s održavanjem plenarnog sastanka ERGA-e održana je i proslava 10. obljetnice Agencije za elektroničke medije.