Sastanak regulatornih tijela na temu reguliranja kabelskog emitiranja programa

Predstavnik Vijeća za elektroničke medije, g. Damir Hajduk, sudjelovao je na drugom sastanku regulatornih agencija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije pod nazivom „Reguliranje kabelskog emitiranja programa: iskustva i perspektive“, održanom u Beogradu 28.rujna o.g. a organiziranom od strane Republičke radiofuzne agencije Srbije.

Održana su dva radna dijela sastanka. Prvi se odnosio na pravni okvir za kabelsko emitiranje TV programa, po temama: nadležnost i ovlaštenja regulatornih tijela u reguliranju TV programa u kabelsko distributivnim sistemima; primjena i poštivanje pravila oglašavanja od strane stranih TV kabelskih kanala; iskustva zemalja u regiji u pogledu primjene obaveze distribucije pojedinih programa (must carry). Teme drugog radnog dijela sastanka odnosio se na temu zaštite autorskih i srodnih prava od strane kabelskih TV operatora te na ulogu istih kao pružatelja audiovizualnih sadržaja.

Sudionici sastanka zaključili su da je zaštita autorskih i srodnih prava zajednička obaveza svih regulatornih agencija u regiji, te je zaključeno da će regulatorna tijela, sukladno svojim nadležnostima, kontrolirati primjenu i poštivanje autorskih i srodnih prava TV programa koji se emitiraju putem kabelskih distributivnih sistema. Obzirom na veliki broj tema koje su zajedničke svima u radu, predstavnici regulatornih tijela su ocijenili da bi ovakav vid suradnje trebao postati redovna praksa.