Predstavljeni Dani medijske pismenosti 2021.

Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana slogan je četvrtih Dana medijske pismenosti, koji naglašava ovogodišnju glavnu temu – utjecaj medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

Dani medijske pismenosti održavaju se, različitim aktivnostima online i uživo, od 19. do 25. travnja, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a i uz brojne druge partnere. Na prigodnoj konferenciji za medije najavljeno je da će, uz pitanje utjecaja medija na mentalno zdravlje, posebna pažnja biti posvećena i aktualnom problemu dezinformacija i lažnih vijesti te razvoju vještina kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja.

Dani medijske pismenosti od velike su važnosti i za naš obrazovni sustav, te ih Ministarstvo znanosti i obrazovanja snažno podržava, jer su važna podrška djeci i mladima da steknu nužne kompetencije. Mlađe generacije važno je obrazovati i upućivati kako da među ogromnom količinom medijskih sadržaja dostupnih na različitim mrežama prepoznaju ono što je kvalitetno, dobro, što pruža dobru informaciju, za razliku od onoga što potiče netoleranciju i govor mržnje. A Dani medijske pismenosti i posebice edukacijski materijali koji se prigodno pripremaju, kvalitetno su polazište za rad s učenicima i doprinose unaprjeđivanju medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama”, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

U poruci koju je uputila  ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglašena je važnosti medijske pismenosti i sposobnost kritičkog razumijevanja medija koje je dodatno izraženo u vrijeme pandemije. Kontinuirano upozoravajući na važnost zaštite od opasnosti dezinformacija, ministrica je i ovom prigodom istaknula podršku sustavnoj edukaciji i osnaživanju građana u vještinama medijske pismenosti. Na press konferenciji govorio je državni tajnik Krešimir Partl koji je istaknuo “kako Ministarstvo kulture i medija već godinama podržava projekte vezane za osvještavanje i jačanje medijske pismenosti, koja je okviru novog Zakona o elektroničkim medijima prepoznata kao važan alat upravo u prepoznavanju i pronalaženju relevantnih informacija”. Pohvalio je portal medijskapismenost.hr i edukativne materijale koji se pripremaju u sklopu Dana, naglašavajući važnost razvoja kritičkog mišljenja mlađih generacija.

AEM i UNICEF i ove godine donose nove edukativne materijale za provođenje radionica u školama i razgovor s djecom i mladima kod kuće. Ovogodišnji se materijali bave utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje, na samopoštovanje, utjecajem influencera, zatim dezinformacijama i sigurnosti na internetu te razvojem kritičkog mišljenja. Obrazovni materijali bit će dostupni na portalu medijskapismenost.hr, a do sada su s portala preuzeti preko 360 tisuća puta.

Vjerujem da je sada svima zaista jasno – medijska pismenost je možda i ključna vještina za život u moderno doba, obilježen digitalnim medijima i stalnim razvojem tehnologije. Jer samo ako smo medijski pismeni u obilju informacija pronaći ćemo one koje su vjerodostojne i točne, uočiti i zaštiti se od dezinformacija, sačuvati svoju privatnost i podatke te odgovorno i sigurno koristiti društvene mreže. Nove digitalne i komunikacijske platforme donose mnoge koristi, ali sada znamo da mogu nanijeti i ozbiljnu štetu, pa i narušiti mentalno zdravlje. Stoga samo sustavan, sveobuhvatan i uporan pristup osnaživanju građana može donijeti rezultate na dobrobit svakoga pojedinca i društva u cjelini“, kazao je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.

U prva tri izdanja Dana medijske pismenosti održano je više od 450 događanja uživo diljem Hrvatske ili putem online platformi, a za ovogodišnje Dane već je najavljeno više od 50 aktivnosti i događanja.

„U vremenima pandemije svi, a posebno djeca i mladi, mnogo vremena provode online i susreću se s različitim sadržajem i brojnim informacijama. Sve više djece i mladih bori se s problemima s mentalnim zdravljem i teško se odlučuju o tome razgovarati s roditeljima, učiteljima i drugim odraslim osobama od povjerenja u svojoj okolini. Iznimno je važno da djeca i mladi otvoreno razgovaraju o tome kako se zaista osjećaju, jer neki od njih nam govore da im se ponekad čini da je važnije izgledaju li sretno na svojim objavama na društvenim mrežama nego jesu li uistinu sretni. Jednako je važno i da odrasli pokušaju razumjeti online živote djece i mladih i da budu otvoreni za razgovor bez osuđivanja kako bi im mogli na bolji način biti podrška u ovim izazovnim vremenima”, kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.