Suradnja AEM-a, portala medijskapismenost.hr i AUK-a: Izbor najboljih studentskih videoradova na temu govora mržnje i cyberbullyinga

U suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u OsijekuAgencije za elektroničke medije i portala medijskapismenost.hr proveden je izbor najboljih studentskih kratkih videouradaka na temu govora mržnje i zlostavljanja u digitalnom medijskom prostoru, a proglašenje pobjednika održano je 17. siječnja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Studenti treće godine preddiplomskoga studija, smjera Medijska kultura – kao praktičan zadatak u okviru obveznog stručnog kolegija Medijska pismenost i civilno društvoosmišljavali su, snimali i montirali videouratke na navedene  teme, pod mentorstvom asistenta Tomislava Levaka. Radove je ocijenilo povjerenstvo  u sastavu zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović; glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler; te predavači na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije Davor Šarić, Ivica Šola,  i Tomislav Levak..

Rezultate ovoga izbora pred svim studentima sudionicima te predstavnicima niza nacionalnih i lokalnih medijskih kuća objavilo je troje  članova povjerenstva: Ana Dokler, Robert Tomljenović i Tomislav Levak. Većinom glasova pobijedio je studentski videouradak pod naslovom “Pazi što govoriš!” koji su zajednički potpisali Ana Ajhenberger, Iva Martinović, Šimun Padovan i Lora Vukušić.

“U našem videouratku obradili smo teme govora mržnje i elektroničkog zlostavljanja kao, na žalost, sastavnog dijela internetskog prostora. Kroz glumce i njihove izraze lica te kroz komentare koji su izvučeni s interneta pokušali smo najbolje dočarati na koji način i u kojem opsegu takvi komentari utječu na čovjeka”, izjavila je Iva Martinović, jedna od članica tima koji je snimio najbolji video.

Nakon proglašenja i predstavljanja studentskih videouradaka održana su interaktivna gostujuća predavanja za studente i ostale posjetitelje. Robert Tomljenović govorio je na temu “Zašto je potrebno regulirati medije?”, a Ana Dokler na temu “Kako putem medija poticati medijsku pismenost?”.

Više pročitajte na portalu medijskapismenost.hr