Rezultati Dana medijske pismenosti

Treći Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove se godine, s obzirom na  pandemiju koronavirusa odvijaju na daljinu  te  bilježe velik interes građana.  

S ciljem podrške nastavi na daljinu, AEM i UNICEF u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja objavljuju video lekcije medijske pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola, koje na pripremaju nastavnici iz različitih dijelova Hrvatske. Dostupne su na portalu medijskapismenost.hr i na kanalima Škole za život, a do sada su pogledane više od 23 tisuće puta.

Uz to, na portalu medijskapismenost.hr za preuzimanje je dostupno 19 obrazovnih materijala za odgojitelje, nastavnike i roditelje – za rad s djecom i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama ili pak u obitelji. Ti materijali razvijeni su u sklopu Dana medijske pismenosti ove i proteklih godina, a od objave prvih materijala prije dvije godine preuzeti su ukupno 200 tisuća puta.

U sklopu Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i UNICEF provode i internetsku kampanju kako bi osvijestili i osnažili građane za kritičko promišljanje, prepoznavanje dezinformacija te sigurno i odgovorno korištenje interneta.  Kampanja se provodi putem društvenih mreža i internetskih portala, te ukazuje na značaj provjeravanja informacija i odgovornog dijeljenja, uz poruke: „Provjerite prije nego podijelite“ i „Pazimo jedni na druge i na društvenim mrežama. Zastanite, provjerite i tek onda dijelite“.

„Doba pandemije koronavirusa i izloženost velikom broju informacija, od kojih su brojne netočne ili lažne, snažno ukazuje na potrebu da još više radimo na jačanju medijske pismenosti.  Naime, više nego ikada potrebna su nam znanja koja nam omogućuju da se snađemo u mnoštvu informacija kojima smo okruženi, prepoznamo one koje su nam potrebne i vjerodostojne, zaštitimo se od dezinformacija, te zauzmemo kritičku neovisnost u odnosu na medije, odnosno preuzmemo kontrolu u svoje ruke. Te su potrebe svjesni i naši građani koji u sve većem broju traže savjete i informacije na našem portalu za medijsku pismenost, što nam daje obavezu da nastavimo razvijati projekte medijskog obrazovanja”, izjavio je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

Na povećan interes za medijskom pismenošću upućuje i značajan rast čitanosti portala medijskapismenost.hr tijekom posljednjih mjeseci. U travnju je zabilježeno 85 tisuća posjeta portalu i 300 % više posjetitelja u odnosu na 2019.

„U vremenima izolacije zbog pandemije koronavirusa, djeca, mladi i odrasli provode mnogo više vremena na internetu. Takve okolnosti povećavaju rizik da djeca i mladi naiđu na neprikladan sadržaj ili budu izloženi elektroničkom nasilju. Ono što nas najviše zabrinjava jest činjenica da se djeca i mladi rijetko povjeravaju roditeljima ili nastavnicima o svojim iskustvima na internetu. Želimo to promijeniti i ovogodišnjim edukativnim materijalima želimo potaknuti djecu i mlade da razgovaraju s roditeljima i nastavnicima o tim iskustvima i „životu“ na internetu. Velik interes za obrazovne materijale koje smo do sada kreirali za nastavnike, roditelje i djecu, motivira nas da učinimo još više kako bismo zaštitili djecu i osnažili ih da se i sami znaju zaštititi“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.