Priopćenje Vijeća za elektroničke medije u vezi izvještavanja o potresima

Vijeće za elektroničke medije ovom prilikom poziva sve građane da se u informiranju o razornim potresima koji su pogodili gradove Petrinju, Sisak, Glinu i druge dijelove Republike Hrvatske oslone na vjerodostojne izvore vijesti koje pružaju tiskani mediji te elektronički mediji u Hrvatskoj s nacionalnim i lokalnim/regionalnim područjima pokrivenosti kao i na informacije iz službenih izvora koje redovito objavljuju Stožer civilne zaštite, Ministarstvo unutarnjih poslova, Seizmološka služba RH i druga nadležna tijela.

Vijeće upozorava da su zabranjene sve audiovizualne medijske usluge, uključujući i one putem interneta  u kojima se objavljuju ili šire dezinformacije, posebice one u vezi s pitanjima potresa. Objavljivanje ili širenje dezinformacija o ovoj teškoj prirodnoj katastrofi izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih kojima smo suočeni.

Lažne tvrdnje o predviđanju „novih“ razornih potresa, provalama, pljačkama i napadima na građane na područjima pogođenim potresom, vijesti o lažnim računima za uplate pomoći građanima, pretjerivanje u broju žrtava, lažne upute o tehnikama spašavanja tijekom potresa, raznorazne „teorije zavjere“ i sl. dezinformacije koje najčešće kolaju društvenim mrežama, dovode do toga da mnogi ljudi ne znaju kome ili u što vjerovati te ove tvrdnje štete građanima unoseći dodatni nemir i nesigurnost.

Vijeće poziva sve televizijske i radijske nakladnike u RH kao i pružatelje elektroničkih publikacija da ulože dodatne napore u provjeravanje činjenica te suprotstavljanje širenju svih oblika dezinformacija.

Vijeće za elektroničke medije

S poštovanjem,

ravnatelj Agencije Josip Popovac