Objavljen priručnik „Mediji i nacionalne manjine“

Agencija za elektroničke medije, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, svake godine orga­nizira edukacije za nakladnike o  temama koje oni mogu prijaviti na Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti.

Ciklus edukacija na temu Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, održan je u organizaciji stručnog tima Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. U četiri grada (Zagreb, Split, Lovran i Osijek) održano je pet dvodnevnih radionica na kojima je sudjelovalo 126 novinara i urednika iz 80 medija. Iz tih radionica proizašao je priručnik, koji obuhvaća temu Medijske politike i nacionalne manjine u Hrvatskoj, analize dobrih i loših radijskih i televizijskih praksi s preporukama, praktične savjete za rad s nacionalnim manjinama, sinopsise emisija nastalih na radionicama, popis relevantnih tema nastalih na radionicama te mapu i adresar relevantnih institucija i osoba.

Osim samih tema, na radionicama je višekratno isticana i potreba mijenjanja novinarsko-uredničkog pristupa: ocijenjeno je da u medijima dominira reaktivni pristup te je  predloženo da novinari i urednici  imaju više  proaktivni pristup i da  sami otvarajući važna pitanja. Naglašeno je, također, da je potrebno više terenskog, reportažnog rada, istraživačkog pristupa, kao i povratnog praćenja  raznih tema i priča.

U poglavlju posvećenom sinopsisima emisija radijski i televizijski novinari i urednici, uz vodstvo stručnjaka, pisali su  idealni sinopsis radijske, odnosno televizijske emisije o nacionalnim manjinama – vodeći se stvarnim događanjima u vrijeme održavanja radionica. Priručnik donosi sve završne sinopsise radijskih i televizijskih grupa te sinopsis tematskog serijala za elektroničke publikacije nastalog na zadnjoj radionici u Zagrebu, na kojoj su sudjelovali i novinari internetskih portala. Cilj je da ti sinopsisi služe kao inspiracija  novinarima i urednicima za stvaranje kvalitetnijih emisija o nacionalnim manjinama te da  ujedno posluži i kao izvor ideja, tema i pristupa izvještavanju.

Priručnik možete preuzeti ovdje