Josip Popovac, predsjednik Vijeća i ravnatelj Agencije za elektroničke medije gostovao na N1 gdje se osvrnuo na aktualne teme medijskog tržišta u Hrvatskoj

Josip Popovac bio je gost emisije Novi dan na N1 platformi gdje su teme bile novi Zakon o elektroničkim medijima, oglašavanje na medijskom tržištu, duopol operatora i položaj N1 te regulacija koncentracije.

Govoreći o novom Zakonu o elektroničkim medijima, naglasio je važnost donošenja nove regulative koja prati ubrzani razvoj tržišta. Na pitanje o oglašavanju na medijskom tržištu, istaknuo je migraciju oglašavanja s klasičnih medija na društvene mreže i Internet gdje se, uvođenjem 5G mreže, očekuje radikalna promjena tržišta u kratkom vremenskom razdoblju.

Govoreći o položaju N1 i gašenju na A1 i potencijalnom gašenju na platformama HT-a, Popovac je izjavio: “Iskreno se nadam da će se ove tri kompanije uspjeti dogovoriti za jedan fer i pošten odnos. Uvjeren sam da će do toga doći. Ne vidim da bi nekome bio interes da jedan gledan kanal ne bi bio  u ponudi”.

Na pitanje o regularnosti rada N1 Popovac je istaknuo kako N1 nije pod nadzorom AEM-a već pod nadzorom luksemburškog regulatora, no da Agencija nije primijetila propuste te da je poslovanje N1 regularno. Ujedno je naglasio kako je hrvatsko medijsko okružje dosta pluralno: “Imamo 34 nacionalna televizijska kanala. Hrvatskom medijskom prostoru se ne da previše prigovoriti, ali ima prostora za razvoj. Upravo su svi mediji u ovoj pandemiji pretrpjeli dosta veliki gubitak. Mislim da moramo usmjeriti napore da održimo industriju i da unaprjeđujemo vrijednost našeg posla”, kazao je Popovac.

Govoreći o regulaciji koncentracije, istaknuo je kako je proces dodjeljivanja koncesije propisan zakonom i pravilnicima te da je glavni razlog zbog kojeg u ovom trenutku nisu raspisivane nove koncesije nepovoljno medijsko okružje.

O zabrani vertikalne integracije u Hrvatskoj, Popovac kaže da je istina da je Hrvatska specifična po tom pitanju: “Razgovora se o tome da se to liberalizira. Ja bih predložio tako nešto. Ako se odlučimo za takav zaokret, onda definitivno moramo pristupiti vrlo pažljivo regulaciji koncentracije”, rekao je.

“Ako idemo u promjenu zakona, moramo detaljnije razraditi sve odnose. Mislim da se može to napraviti da bude jedna poštena i fer utakmica. Svoj doprinos kao član skupine sam dao, zakon je u drugom čitanju i mislim da će se vrlo brzo ići u drugo čitanje i da će zakon brzo biti donesen”, dodao je zaključno.

Cijeli intervju možete pogledati na https://hr.n1info.com/vijesti/popovac-iskreno-se-nadam-da-nece-doci-do-gasenja-n1-na-platformama-a1-i-ht-a/