Damir Hajduk izabran za potpredsjednika Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge

 

Damir Hajduk, zamjenik predsjednice Vijeća za elektroničke medije, izabran je u Briselu na plenarnoj sjednici Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) za potpredsjednika tog tijela. Tako se nastavlja hrvatsko potpredsjedanje ovom važnom ekspertnom skupinom, nakon što je tijekom ove godine članica Predsjedništva ERGA-e bila Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije.

ERGA je osnovana početkom 2014., i od tada djeluje kao ekspertna skupina koja savjetuje i pomaže Europskoj komisiji u osiguravanju konzistentnog provođenja Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, omogućuje suradnju između regulativnih tijela članica Europske unije, te osigurava efikasnu razmjenu najbolje prakse.

Za predsjednicu ERGA-e izabrana je prof. Madeleine de Cock Bunning iz nizozemskog regulatora. U izborima za mjesto potpredsjednika, između tri kandidata, s po 19 glasova izabrani su direktor slovačkog regulatora, Luboš Kukliš i Damir Hajduk, zamjenik predsjednice Vijeća hrvatskog regulativnog tijela. Ulaskom u predsjedništvo ERGA-e, Agencija za elektroničke medije preuzet će u narednom trogodišnjem razdoblju i predsjedanje ovom važnom ekspertnom skupinom.

„Ovaj izbor potvrđuje ugled koji hrvatski regulator uživa u Europskoj uniji. Kolege prepoznaju i cijene naš doprinos prilagođavanju regulatornog okvira za elektroničke medije u Uniji unutar kojeg u okviru razmjene najbolje prakse Hrvatska često ima značajnu ulogu. Velika je odgovornost, no i profesionalno zadovoljstvo aktivno sudjelovati u izradi stručnih stajališta i preporuka vezano uz harmonizirani pravni okvir za disruptivnu industriju i dinamičan eko-sustav elektroničkih medija“, kazao je Damir Hajduk nakon izbora za potredsjednika ERGA-e.

Na plenarnoj sjednici ERGA-e raspravljalo se, inače, o programu rada za 2017., te su usvojeni izvještaji ERGA-e o prijedlogu izmjena Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, europskoj digitalnoj bazi znanja o funkcioniranju regulatora, te o zaštiti maloljetnika.

Više o ERGA-i dostupno je ovdje:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/audiovisual-regulators

http://erga-online.eu/