5. rođendan portala Medijska pismenost

U lipnju 2016. Agencija za elektroničke medije i UNICEF s partnerima su pokrenuli portal medijskapismenost.hr, koji je ubrzo postao središnje nacionalno mjesto za sve teme vezane uz medijsku pismenost. O interesu građana i važnosti ovih tema govori i podatak da čitanost portala kontinuirano raste od osnivanja, te da je prošle godine zabilježeno više od pola milijuna posjeta. Peti rođendan portala obilježit će se 10. lipnja od 11 sationline događajem pod nazivom “Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana”. Priču o portalu ispričat će glavna urednica Ana Dokler te u ime osnivača Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije i Marin Ilej iz UNICEF-a. Nakon toga slijede predavanja na temu medija i mentalnog zdravlja, koja je bila u fokusu i ovogodišnjih Dana medijske pismenosti.

Brojni partneri i suradnici na različite su načine doprinijeli razvoju portala, a ovoga puta zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške predavanje na engleskom jeziku održat će dr.sc. Mona Bekkhus, izvanredna profesorica razvojne psihologije na Sveučilištu u Oslu i istraživačica u Istraživačkom centru Promenta. Predstavit će rezultate norveškog istraživanja “Mentalno zdravlje adolescenata tijekom pandemije COVID-19 – Usamljenost, prijatelji i društvene mreže” koji pokazuju kako su različite vrste digitalnih i osobnih socijalnih interakcija povezane s usamljenošću i mentalnim problemima kod adolescenata tijekom ograničenja zbog pandemije. O tome kako medije i tehnologiju možemo koristiti za promicanje dobrobiti djece i mladih govorit će pak doc.dr.sc. Miranda Novak iz Laboratorija za prevencijska istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedna od autorica edukativnih materijala “Digitalni mediji i mentalno zdravlje“, koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili u sklopu 4. Dana medijske pismenosti. Osvrnut će se na svjetske primjere dobre prakse, dokaze o učinkovitosti online intervencija i novija istraživanja kako se mediji mogu iskoristiti za osnaživanje zaštitnih čimbenika, psihoedukaciju i osvještavanje važnih tema koje se tiču mentalnog zdravlja djece i mladih.

Pozivamo nastavnike, stručne suradnike, roditelje i sve zainteresirane da se prijave i poslušaju ova zanimljiva predavanja. Kako biste dobili poveznicu za pristup rođendanskom online događaju portala medijskapismenost.hr prijavite se putem obrasca