Predavanje: Ekonomija pažnje i lažne vijesti

U sklopu 5. Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske organizira online događaj posvećen problem dezinformacija, koji će se održati u četvrtak, 5. svibnja 2022. u 11 sati.

Poznati danski filozof Vincent F. Hendricks održat će predavanje pod naslovom “Ekonomija pažnje i lažne vijesti”. Hendricks ističe da u 21. stoljeću vrijednost ne predstavljaju mikročipovi, vjetrenjače ili solarni paneli, već pažnja čovječanstva. ”Pažnja je oskudan i vrijedan kognitivni resurs – ali i potencijalno visoko profitabilna imovina. Na informacijskom tržištu kojim vlada ekonomija pažnje postoji tržište drugorazrednih informacijskih proizvoda koji dobivaju mnogo pažnje, a ne moraju nužno biti istiniti – cvjetajuće tržište lažnih vijesti”.

Hendricks je nagrađivani profesor formalne filozofije na Sveučilištu u Kopenhagenu i direktor  Centra za informacije i istraživanje mjehurića (Center for Information and Bubble Studies – CIBS). Između ostaloga autor je knjiga vezanih za temu dezinformacija Reality Lost: Markets of Attention, Misinformation and Manipulation iz 2019. i Infostorms: Why do we ‘like’? Explaining individual behavior on the social net iz 2016. U svibnju mu izlazi najnovija knjiga “The Ministry of Truth: BigTech’s Influence on Facts, Feelings and Fictions“.

Vojna analitičarka Jeanette Serritzlev s Kraljevskog danskog fakulteta za obranu nakon toga će održati predavanje o dezinformacijama na društvenim mrežama, s naglaskom na dezinformacijski rat u rusko-ukrajinskom sukobu. Jeanette Serritzlev specijalizirana je za temu informacijski rat, magistrirala je komunikacije na Sveučilištu u Kopenhagenu i vojne studije na Kraljevskom danskom fakultetu za obranu.

Raspravu će moderirati i uvodno predavanje održati dr.sc. Iva Nenadić, s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i članica Europskog opservatorija za digitalne medije – europske multidisciplinarne istraživačke platforme za borbu protiv dezinformacija.

Želite li sudjelovati na ovom događaju registrirajte se na sljedećoj POVEZNICI, kako bi dobili pristup predavanju. Više o predavanju “Ekonomija pažnje i lažne vijesti” pročitajte na portalu medijskapismenost.hr.