Vijeće za elektroničke medije trajno oduzelo koncesiju radiju Laganini FM Varaždin

Vijeće za elektroničke medije na danas održanoj sjednici jednoglasno je donijelo Odluku o trajnom oduzimanju koncesije nakladniku Kult radio d.o.o. iz Varaždina za radijski kanal Laganini FM Varaždin.

Ovu odluku Vijeće je donijelo zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima, Ugovora o koncesiji, kao i Pravilnika o minimalnim uvjetima za obavljanje audio i audiovizulanih medijskih usluga i vođenja očevidnika.

Naime, Vijeće je temeljem pristiglih pritužbi građana, ali i suvlasnika nakladnika Kult radio d.o.o. obavilo direktan nadzor 25. veljače 2019. Na prijavljenoj adresi Kult radija Zagrebačka ulica 30 u Varaždinu nije zatečen nitko, a glavni urednik odbio je telefonski razgovarati te je poklopio slušalicu.

Dana 11. ožujka 2019. Agencija za elektroničke medije je poslala i pismeni zahtjev nakladniku za dostavom snimki i dokumentacije koja se trebala uzeti prilikom direktnog nadzora. No zahtjev nije uručen jer ga nitko na adresi nije primio. Zahtjev je ponovno poslan 21. ožujka 2019., ali je pošta ponovno vraćena. Sutradan, 22. ožujka 2019. zahtjev je poslan putem e-maila te je Agencija 11. travnja 2019. zaprimila snimke i očevidnike programa radija Laganini FM Varaždin.

Usporedo s tim Agencija je od 25. veljače do 3. ožujka 2019. analizirala svoje snimke programa ovoga radija te je uočila niz odstupanja programske osnove, 29,80 % u odnosu na prijavljenu programsku osnovu. Isto tako navedeni radio nije ostvario minimalni zakonski udio od 30 % vlastite proizvodnje, a nije također imao niti jednu minutu programa priopćavanja lokalnih informacija i obavijesti s područja koncesije.

Posebno je problematično što se snimke koje je dostavio nakladnik ovoga radija ne poklapaju sa snimkama Agencije za dane 27. i 28. veljače i 1. ožujka 2019. u terminu od 6.30 do 10.00 sati. Snimke su identične u emitiranoj glazbi, reklamama i emisijama vijesti, a razlika je u javljanju voditeljice u eter, koji postoje na snimkama koje je dostavio nakladnik, ali ne i u snimkama Agencije.

Zbog opravdane sumnje u autentičnost snimaka Vijeće je na svojoj sjednici 18. travnja 2019. odlučilo da se od nakladnika zatraži očitovanje o navedenom. Zahtjev je 30. travnja 2019. poslan na adresu nakladnika, ali je vraćen 6. svibnja 2019. s naznakom „odselio“. Zahtjev je ponovno poslan 13. svibnja 2019. te je 15. svibnja 2019. pošta uručena.

Nakladnik se 20. svibnja 2019. djelomično očitovao na zahtjev, no nije se očitovao na sporne snimke. Vijeće je stoga ponovno 6. lipnja 2019. zatražilo očitovanje na različite snimke, ali se taj zahtjev opet vratio 21. lipnja 2019. Zahtjev je još jednom poslan na adresu 26. lipnja 2019., ali je pošta ostala neisporučena s naznakom da primatelj poštu „nije tražio“. Dakle, nakladnik se do dan danas nije očitovao po zahtjevu veznom za snimke programa.

Agencija je 17. srpnja 2019. primila dopis od direktorice programskih sadržaja Laganini grupe Ana-Marije Topolčić u kojem stoji „da svu poštu sa Kult radija d.o.o. preusmjerite na Laganini FM Zagreb – Slavonska avenija 2a – knjigovodstvo“.

Zbog svega navedenog Vijeće je donijelo odluku o trajnom oduzimanju koncesije nakladniku Kult radio d.o.o. Varaždin, a Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu poslat će kaznenu prijavu zbog razlike u snimkama čime je nakladnik moguće počinio kazneno djelo iz članka 306. st. 2 Kaznenog zakona Republike Hrvatske – sprječavanje dokazivanja, s obzirom da je moguće da su opisane radnje dostavljanja snimaka počinjene s ciljem da se spriječi ili znatno oteža dokazivanje u upravnom postupku te se ošteti ili uništi predmet ili isprava koji služe dokazivanju, krivotvori dokaz, ili se podnese dokaz znajući da je riječ o krivotvorini.