Upozorenje Vijeća za elektroničke medije sudionicima Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije ima spoznaje o tome da pružatelji pojedinih elektroničkih publikacija novinarkama/novinarima koji se namjeravaju prijaviti na Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama Agencije za elektroničke medije uvjetuju izdavanje Pisma namjere zahtjevom da se ti novinarke/novinari obvežu kako će dio svog honorara, koji će potencijalno dobiti temeljem navedenog Javnog poziva, predati (“dati na ruke”) navedenim pružateljima.

Iako Vijeće nije nadležno za međusobne financijske odnose između elektroničkih publikacija i novinarki/novinara, upozorava da su takvi postupci duboko nemoralni i protuzakoniti, te poziva sve novinarke/novinare da ih odbiju i prijave Agenciji za elektroničke medije. Vijeće podsjeća da su sredstva iz Javnog poziva namijenjena isključivo autoricama/autorima kao poticaj za istraživačko i kvalitetno, na činjenicama utemeljeno novinarstvo. Također naglašava da ovim projektom elektroničke publikacije, bez vlastitog troška, dobivaju visokokvalitetan novinarski sadržaj.