U ponedjeljak, 14. studenog predstavljanje Zbornika izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021.

U ponedjeljak, 14. studenog 2022. bit će predstavljen Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. u organizaciji Agencije za elektroničke medije.

Riječ je o radovima nastalima u sklopu drugog ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini od 983.213,00 kuna, proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću, čime ukupan iznos sredstava namijenjenih poticanju novinarske izvrsnosti u protekle dvije godine iznosi 1.983.213,00 kuna.

Predstavljanje će biti održano u dvorani Panorama hotela Westin u Zagrebu u 11 sati.

Zbornik će u panel diskusiji predstaviti članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenicaprof. dr. Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova.

Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa RH prema njenim građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.

Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih projekata, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine ugledne novinarke/novinari  Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Robert Mihaljević i Gordana Škaljac Narančić. 

Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2021. bilo je prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, od čega je 201 prijava bila pravovaljana. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a u konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt s ukupno 544 objavljena članka.

Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2022. i to uz značajno povećan iznos bespovratnih sredstava od milijun i petsto tisuća kuna. Predviđena su sredstva za nastavak projekta u 2023. godini.

Skup će moderirati novinar i poduzetnik Darko Buković.