U Marseille-u održana devetnaesta plenarna sjednica Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA)

U Marseilleu je 16. i 17. studenoga 2017., u organizaciji francuskog regulatora Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA), održana devetnaesta plenarna sjednica Mediteranske mreže regulatornih tijela (Mediterranean Network of Regulatory Authorities – MNRA). Na početku sjednice Olivier Schrameck, predsjednik CSA, preuzeo je predsjedanje Mrežom dok je Roger Loppacher, predsjednik katalonskog regulatora Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) imenovan novim potpredsjednikom MNRA.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćena Marsejska deklaracija o audiovizualnoj regulaciji u digitalnom okruženju. Članovi Mediteranske mreže regulatornih tijela ovom deklaracijom obvezuju se na suradnju s ciljem ostvarenja audiovizualne regulacije prilagođene digitalnom okruženju, vodeći računa o reviziji Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD). Poseban je naglasak stavljen na socijalnu koheziju, koja u sve većoj mjeri predstavlja zajedničku odrednicu mediteranske regije.

Srž diskusije činile su teme sigurnosti i medija, medijske pismenosti i zaštite maloljetnika, različitosti i pluralizma. Predstavljeni su rezultati studije o rodnoj ravnopravnosti u sportskim programima koja je rezultat radne skupine o rodu i medijima, u kojoj su sudjelovale i članice Vijeća za elektroničke medije, Suzana Kunac i Gordana Simonović.

Uz navedeno, raspravljalo se o novim dostignućima deklaracije iz Barcelone o medijskom tretmanu fenomena migracije, usvojene na prošlogodišnjoj plenarnoj sjednici Mreže.

Damir Hajduk, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije, koji je početkom studenog ove godine izabran za predsjednika ERGA-e (Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge), predstavio je program rada ove ekspertne skupine za 2018.

Mediteranska mreža regulatornih tijela sjednicom u Marseilleu proslavila je svoju dvadesetu obljetnicu. Naime,  osnovana je u studenom 1997. s ciljem kreiranja okvira za diskusiju, redovitu razmjenu informacija i istraživanje pitanja vezanih uz audiovizualnu regulaciju.

MNRA Deklaracija iz Marseillea
MNRA Marseille Declaration

Žene i sport
MNRA izvještaj o jednakosti spolova u sportu