Stručni skup o francuskom pristupu razvoju medijske pismenosti

Na stručnom skupu “Francuski pristup podučavanju medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama”, održanom 30. studenog putem interneta, sudjelovalo je  45 nastavnika i školskih knjižničara iz različitih dijelova Hrvatske. Skup su  organizirali Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Agencija za elektroničke medije, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a predavačice su bile stručnjakinje iz Francuskog nacionalnog centra za informacijsku i medijsku pismenost (CLEMI).

Anaïs Adriaens-Allemand, voditeljica međunarodnih projekata u CLEMI-ju, Isabelle Féroc Dumez, predavačica i istraživačica na Sveučilištu Poitiers i znanstvena i pedagoška ravnateljica u CLEMi-ju te Elsie Russier, voditeljica u CLEMI-jevom odjelu za edukaciju nastavnika, predstavile su rad te organizacije, objasnile koje mjesto medijska pismenost ima u francuskom obrazovnom sustavu i društvu općenito te pokazale konkretne primjere aktivnosti koje se provode u francuskim školama s ciljem razvoja medijske pismenosti djece i mladih.

 “Medijska i informacijska pismenost je jedna od ključnih građanskih vrijednosti u Francuskoj. Kao nasljeđe Francuske revolucije i Prosvjetiteljstva, ostala je svijest o važnosti prava na informaciju i slobodi govora. Razvoj medijske i informacijske pismenosti  zadatak je francuskog obrazovnog sustava i važna tema za društvo, jer tako osnažujemo djecu i mlade da postanu mudriji i kompetentiniji građani”, rekla je na stručnom skupu Anaïs Adriaens-Allemand. Objasnila je i da djeca u Francuskoj imaju pravo na stjecanje i razvoj znanja i vještina vezanih za medije i informacije, odnosno razvoj informacijske, medijske i digitalne pismenosti u školama, tijekom cijelog svog školovanja, od 3. do 18. godine, kroz različite dijelove školskih programa i kurikula.

Pedagoški pristup koji zagovara CLEMI temelji se na aktivnoj pedagogiji, odnosno učenju činjenjem. “Kako bi učenici kroz medijsku  pismenost razvili kritičko mišljenje, učimo ih da budu znatiželjni i otvoreni i da stave na stranu vlastite predrasude, da budu više refleksivni, a manje reaktivni u odnosu na informacije koje primaju, da razmišljaju autonomno, ali uzimajući u obzir znanost, da budu lucidni i skromni. Podučavamo ih i kako slušati i gledati informacije i mišljenja drugih ljudi koje dobivaju putem medija, a sve te vještine su nužne kako bi mogli izgraditi mišljenje o bilo kojoj temi na informiran i promišljen način, objasnila je Anaïs Adriaens-Allemand.

Sve te aktivnosti opisane su i u CLEMI-jevim nastavnim materijalima, čiji će prijevod na hrvatski uskoro biti objavljen na portalu medijskapismenost.hr te će svima biti dostupan za preuzimanje.