Informacija za nakladnike radija i televizija vezana uz programske obaveze

Vijeće za elektroničke medije, uzimajući u obzir mjere i preporuke Vlade Republike Hrvatske vezane uz suzbijanje negativnih utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo, te razumijevajući izvanredne okolnosti i položaj nakladnika radija i televizije izazvan pandemijom, nastoji olakšati njihovo djelovanje u novonastalim uvjetima. Razumijevajući da je u izvanrednim okolnostima znatno otežana, pa i onemogućena produkcija i izrada audiovizualnih i radijskih sadržaja, te da će biti otežano ispunjavanje određenih zakonskih programskih kvota, Vijeće za elektroničke medije informira nakladnike televizije i radija da do 30. kolovoza 2020. neće u svojim programskim analizama uzimati u obzir ispunjavanje propisanih udjela vlastite proizvodnje (članci 37. i 38. Zakona o elektroničkim medijima) kao ni repriziranje programa. Ovaj izuzetak se ne odnosi na proizvodnju informativnog programa.

Već ranije Vijeće je poručilo da je ključno da građani budu dobro informirani, te shodno tome opravdana odstupanja od programske osnove koja su posljedica zadovoljavanja ovog naročitog javnog interesa do daljnjega neće razmatrati. Osim toga, Vijeće će također osigurati mogućnost prenamjene dijela Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa.

Vijeće za elektroničke medije poziva pružatelje medijskih usluga da nastave s profesionalnim, kvalitetnim i odgovornim izvještavanjem o pandemiji koronavirusa, kao i o elementarnim nepogodama, pružajući građanima pravodobne i provjerene informacije.

Vijeće će pozorno pratiti situaciju, te utjecaj pandemije koronavirusa na medijsku industriju, te prilagođavati svoje naputke, nastojeći biti podrška cijeloj industriji u vrijeme krize.