HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO (HND) osuđuje prijetnje smrću članovima VEM-a

Zagreb, 24. prosinca 2018. 

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje prijetnje smrću članovima Vijeća za elektroničke medije, koje su uslijedile nakon što je Vijeće donijelo odluku o kažnjavanju govora mržnje prema migrantima u emisiji “Bujica” od 6. studenoga 2018. godine privremenim oduzimanjem koncesije televizijama koje su je emitirale. HND poziva nadležna tijela da što prije pronađu i procesuiraju počinitelje tih kaznenih djela. 

HND podsjeća na sličan slučaj zastrašivanja u siječnju 2016. godine, kada je Vijeće za elektroničke medije televiziji Z1 na tri dana oduzelo koncesiju zbog govora mržnje u emisiji “Markov trg”. Tada je u Zagrebu organiziran svojevrstan marš na Agenciju za elektroničke medije u kojem je gomila u atmosferi linča blokirala ulaz u Agenciju skandirajući “za dom spremni” i zahtijevajući ostavke vijećnika. Na žalost, policija tada “zbog velikog broja prosvjednika” nije uspjela pronaći elemente kaznenog djela ili prekršaja.

Govor mržnje i nasilje u javnom prostoru već je dulje vrijeme u porastu, na što HND neprestano upozorava, a mete napada najčešće su pripadnici manjina, drugi i drugačiji, ali i naše kolegice i kolege novinari, kojima se prijeti zbog njihova rada. HND stoga izražava žaljenje zbog činjenice da Vijeće za elektroničke medije, kao nezavisno regulatorno tijelo, nije češće koristilo mehanizme kojima raspolaže te sustavno sankcioniralo govor mržnje u elektroničkim medijima.

Hrvatsko novinarsko društvo također zahtijeva da se svaka prijetnja shvati ozbiljno, da se ne relativizira i da se nedvosmisleno osudi, a posebice s najviših političkih razina.

Za Izvršni odbor
Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva