Važna obavijest – Emitiranje programa i obveze Fonda u izvanrednim okolnostima

Vijeće za elektroničke medije poziva sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj da održe kontinuitet pružanja audiovizualnih medijskih usluga u ovim iznimnim okolnostima.

Budući da se pandemija virusa COVID-19 nastavlja širiti, uzrokujući niz poremećaja u ekonomskom, zdravstvenom, obrazovnom i građanskom životu naše zemlje, imperativ je da hrvatske građanke i građani budu dobro informirani i međusobno povezani u ovoj krizi. Shodno tome, opravdana odstupanja od programske osnove koja su posljedica zadovoljavanja ovog naročitog javnog interesa, Vijeće neće razmatrati.

Glede emisija Fonda, više obveznika pravdanja Fondova 1/2018, 1/2019 i 2/2019 za 2020. godinu, javilo je da zbog masovnog otkazivanja javnih događanja, trenutačno nije u mogućnosti proizvoditi ni emitirati ugovorene emisije. U prvom redu riječ je o sportskim, kulturnim i obrazovnim emisijama. Zahvaljujemo svima koji su nas obavijestili o ovim poteškoćama.  

Budući da je riječ o izvanrednim okolnostima i otkazivanju mnogih događaja koji su važni za medijsko praćenje, jasno je da se to odražava i na emisije poticane sredstvima Fonda. Vijeće vodi računa o svim okolnostima te razmatra dodatne mogućnosti ako bi izvanredna situacija potrajala. U svakom slučaju, ove objektivne okolnosti uzet će se u obzir kod pravdanja Fonda za 2020. godinu.

U međuvremenu, pozivamo vas da postupite prema realnim mogućnostima te se u prvom redu usredotočite na kontinuirano informiranje građana o aktualnim događajima te pružanju servisnih informacija i konkretnih uputa kako se treba ponašati, u skladu s daljnjim tijekom događaja.

Vijeće izuzetno cijeni velik trud svih medijskih djelatnika te ovom prigodom  zahvaljujemo svim elektroničkim medijima na profesionalnosti koju pokazuju u ovim okolnostima.

Josip Popovac,

Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije