U srijedu, 12. siječnja predstavljanje rezultata istraživanja o medijskim navikama djece i stavovima roditelja o izloženosti djece televizijskom oglašavanju hrane i pića čije se prekomjerno konzumiranje ne preporučuje

U srijedu, 12. siječnja 2022. bit će predstavljeni rezultati istraživanja o medijskim navikama djece i stavovima roditelja o izloženosti djece oglašavanju na televiziji i internetu hrane i pića čije se prekomjerno konzumiranje ne preporučuje.

Predstavljanje će biti održano u dvorani kulturnog društva Napredak u Zagrebu u 11 sati.

O rezultatima istraživanja kao i općenito o temi zaštite djece i mladih kroz oglašavanje u medijima u panel diskusiji razgovarat će Maja Lang Morović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernarda Blažek iz agencije The Newton Research Europe koja je provela istraživanje, Danijela Žagar, savjetnica pravobraniteljice za djecu, Vesna Višnić, direktorica poslovnog programa dječja hrana, slastice i snack u Podravci, Aleksandra Đermanović iz HURA-e te Mladen Basač s RTL-a i Renata Hafner s NovaTV kao i Hrvoje Maljak s HRT-a. Panel će moderirati Katija Kušec, članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica ovog projekta u Vijeću i Agenciji za elektroničke medije.

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u radu Radne skupine za oglašavanje prehrambenih proizvoda namijenjeno djeci koja je osnovana sredinom prošle godine i koju čine predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i medija, Ureda pravobraniteljice za djecu, Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA), Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, RTL-a, Nove TV, Algebre te Agencije za elektroničke medije.

Temelj i povod ove inicijative je recentna europska regulativa, poglavito Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama koja je transponirana u novi Zakon o elektroničkim medijima koji je stupio na snagu krajem listopada prošle godine i Europska  zajednička akcija za implementaciju najboljih praksi u promicanju pravilne prehrane Best-ReMaP (engl. Best practices in reducing marketing of unhealthy food to children and adolescents).

Krajnji cilj rada ove multidisciplinarne radne skupine  je reguliranje ove teme putem koregulacijskog sporazuma između svih dionika na tržištu, poglavito pružatelja medijskih usluga, elektroničkih publikacija, pružatelja usluga platformi za razmjenu videozapisa, a kojim će se definirati jasni kriteriji za oglašavanje pojedinih kategorija prehrambenih proizvoda.