Milivoj Pašiček: Odluka Vijeća o dodjeli koncesije TOP RADIJU ne može biti sporna

Milivoj Pašiček, član Vijeća za elektroničke medije od 2004. do 2009., gostujući u emisiji Studio 4 na kanalu HTV4 Hrvatske radiotelevizije, emitiranoj u petak 10. rujna 2021., kazao je kako odluka Vijeća za elektroničke medije o dodjeli koncesije TOP RADIJU ne može biti sporna. „Ona može biti sporna jedino da je Vijeće nešto u svom djelokrugu rada napravilo netočno, krivo. Da je napravilo neke propuste. Osobno procjenjujem da tu njihovih propusta nije bilo. Danas Vijeće ima vrlo kvalitetnu stručnu službu, Agencija ima stručnu službu, koja servisira Vijeće za elektroničke medije. Kada dođu sve moguće prijave na natječaj tada stručne službe pogledaju s pravnog stanovišta, ima li sve dokumente i tako dalje. Kada je to sve u redu stručne službe podijele sve moguće elaborate svakom vijećniku koji sam proučava, gleda sve ove parametre…“.

Novinara Petra Vlahova je zanimalo zašto je baš ta koncesija digla buru u javnosti? „Od 2017. do 2021. godine Vijeće je odobrilo čak 83 radijske i 11 TV koncesija, a nije bilo nikakvih problema, nije bilo prijepora, barem ne onih javnih.“

„Mislim da za to ima nekoliko razloga. Prije svega, Radio 101 je bio jedan kultni radio, nisu se za druge radio postaje držali prosvjedi od sto tisuća ljudi. Drugo, mislim da je dosta važno reći da područje Zagreba i okolice, ovaj puta Zagrebačke županije, dugo, dugo ne će biti koncesije na tom području i sigurno da je onda interes naglo porastao. I kada netko ne dobije, naravno, on može biti nezadovoljan… a da ne velim da neki mediji posebno zvone na tu temu i dižu buku i halabuku –  što bismo isto mogli staviti pod povećalo: zašto to rade samo neki mediji? Znači, tu postoje sasvim sigurno neki interesi. Što se Vijeća tiče – stvar je čista.“, rekao je između ostaloga Pašiček.

Na pitanje novinara može li se sve što se u javnosti i medijima događa vezano za ovu koncesiju iščitati na način kao pritisak na članove Vijeća u nastojanju da se promjeni odluka Pašiček je kazao da svatko tko gubi ima pravo ljutiti se. „Osobno mislim da ima tu i tih elemenata jer nije to ‘bezazlena’ radio frekvencija. Postoje i tu neki lobiji – sad bi se tim netko trebao baviti: tko to gura, kroz koga gura i zašto gura, i tako dalje – međutim moja je osobna procjena da osim velike hajke od toga ne može ništa biti, osim da dođe do neke kaznene prijave… Ali to nema veze sa Vijećem“, kazao je Pašiček.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje: