Studijski posjet Helsinškog parlamenta građana Banja Luka Agenciji za elektroničke medije

Piše: Antonija Dujmović

Zbog zanimanja za iskustva Agencije za elektroničke medije na području rodne senzibilizacije medija i smanjenja rodnih stereotipa u medijima i javnom prostoru, Agenciju je 24. svibnja posjetila grupa studentica s različitih fakulteta u Banja Luci, Sarajevu, Doboju i Istočnom Sarajevu. Studijski posjet organizarala je nevladina udruga Helsinški parlament građana Banja Luka koja od 1996. godine radi na osnaživanju građana, a posebno žena, za aktivnije sudjelovanje u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovni.

Gošće je posebno zanimalo kako u Hrvatskoj funkcioniraju mehanizmi zaštite i koliko je danas seksizam prisutan u medijskom izvještavanju. Članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica, viša analitičarka Marija Lalić te glavna urednica portala Žene i mediji Antonija Dujmović upoznale su ih s aktivnostima koje Agencija za elektroničke medije poduzima s ciljem povećanja medijske vidljivosti žena i suzbijanja štetenih rodnih stereotipa i seksizma u medijima i društvu.

Studenticama i njihovoj pratnji iz Helsinškog parlamenta, Dragani Dardić i Bojani Ilić, predstavljeni su rezultati analiza koje je Agencija za elektroničke medije provela u posljednjih 10 godina, a odnose se na zastupljenost žena u središnjim informativnim programima, zastupljenost sportašica i ženskog sporta, medijski tretman rodno uvjetovanog nasilja te korištenje rodnih stereotipa u reklamnim oglasima na televiziji. Također su upoznate i s aktivnostima, odnosno ulogom AEM-a u višepartnerskom projektu za veću vidljivost žena u sportu “Glas žena u sportu” te europskom projektu suzbijanja online nasilja prema ženama “Surf and Sound” kojega Agencija provodi u partnerstvu s udrugom B.a.B.e.

Studijski posjet Zagrebu organiziran je u okviru projekta „Ženska ljudska prava i EU integracije“ čiji je cilj povećanje broja žena i veća zastupljenost ženskih prioriteta i potreba u predpristupnim procesima i dokumentima. Studentice koje su sudjelovale u posjetu ujedno su i polaznice „Akademije za ženska ljudska prava i EU integracije“ koju kao neformalni vid obrazovanja Helsinški parlament organizira od 2020. godine.