Edukativni materijali i kvizovi o društvenim mrežama i mentalnom zdravlju

“U ravnoteži – online i offline” slogan je 6. Dana medijske pismenosti koji su održani od 24. do 30 travnja, s brojnim događanjima i aktivnostima i prije u travnju i tijekom cijelog svibnja. Projekt se već šestu godinu zaredom održava u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a fokus je ove godine bio na utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih.

Za podršku djeci i mladima, odnosno nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, objavljeni su edukativni materijali “BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju”, nastali u sklopu istoimenog projekta koji je proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku podršku Agencije za elektroničke medije. Materijali uključuju radnu bilježnicu za podršku mentalnom zdravlju mladih i 10 videolekcija u kojima su objašnjeni ključni koncepti vezani za mentalno zdravlje, razvoj zdrave slike o sebi i pronalaženje ravnoteže u virtualnom i medijskom okruženju. 

Edukativne materijale “BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju” preuzmite OVDJE.

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pripremili su u suradnji sa stručnjakinjama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i edukativne digitalne kvizove “Moji motivi za korištenje društvenih mreža”, “Online i offline odnosi” te “Jesi li pasiva ili aktiva na društvenim mrežama?”, uz koje djeca i mladi mogu osvijestiti kako koriste internet i društvene mreže i kako to na njih utječe. 

Kvizove o društvenim mrežama i mentalnom zdravlju pronađite OVDJE.

U sklopu 6. Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji sa županijskim stručnim vijećima socijalnih pedagoga i voditelja školskih preventivnih programa organizirali su i online stručni skup “Kako podržati mentalno zdravlje učenika u virtualnom i medijskom okruženju”. Skup je održan 28. travnja i na njemu je sudjelovalo više od 500 stručnih suradnika i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova iz svih dijelova Hrvatske.

Više o stručnom skupu pročitajte OVDJE.

Sve o 6. Danima medijske pismenosti saznajte OVDJE