Održana edukativna radionica o online nasilju prema ženama

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Udruge B.a.b.e, u četvrtak 10. ožujka 2022 ., u hotelu Sheraton u Zagrebu, održana je radionica za novinare i urednike u medijima, na temu suzbijanja online nasilja nad ženama.

Riječ je o prvoj radionici za medije u okviru projekta Surf and Sound (Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence), koji financira Europska unija iz programa Rights, Equality and Citizenship.

S obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu, izloženost online nasilju za žene je velika. Online nasilje prema ženama široko je područje koje obuhvaća različite oblike nasilja poput zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja (tzv. osvetnička pornografija), online silovanje (sextorrtion), nedozvoljene uporabe osobnih podatka (doxing), online praćenja i uznemiravanja te prijetnje fizičkim nasiljem.


„Projektom SURF and SOUND – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence sustavno ćemo raditi kroz sveobuhvatan pristup sa svim važnim dionicima, kako bismo umanjile pojavu online nasilja prema ženama u društvu. Projekt će se provoditi dvije godine, a partner udruge B.a.B.e. u provođenju projekta je Agencija za elektroničke medije”, izjavila je Zdravka Sadžakov, koordinatorica udruge B.a.B.e.

„Agencija za elektroničke medije ulaže značajne napore kako bi se u medijima suzbila pojavnost govora mržnje, seksističkog govora i seksističkog prikaza žena. S obzirom na to da su ove negativne pojave u podlozi online nasilja i uznemiravanja na internetu, u ožujku prošle godine Agencija je pristupila partnerstvu s Udrugom B.a.B.e. na provođenju projekta Surf and Sound sa zajedničkim ciljem suzbijanja online nasilja prema ženama”, izjavila je Anita Malenica, članica Vijeće za elektroničke medije.

„S obzirom na izrazito veliku odgovornost i ulogu medija, Agencija nastoji putem različiti edukativnih kanala potaknuti medije na promišljanje kako mogu pridonijeti osvještavanju javnosti. Jedan od njih je i radionica za novinare i urednike u okviru projekta Surf and Sound kojeg financira Europska unija iz programa Rights, Equality and Citizenship. Odaziv na prvu radionicu pokazuje da su predstavnici medija zainteresirani za profesionalno usavršavanje i razumijevanje ovog velikog i još uvijek nedovoljno prepoznatog problema kojeg je iznjedrio brz prodor digitalnih tehnologija. Koristim priliku da najavim nacionalnu kampanju koju pripremamo s ciljem osvješćivanja ovog problema”, kazao je Vanja Gavran, član Vijeća za elektroničke medije.